Background

West Wimmera Health Service in Nhill Victoria called for a therapy centre extension incorporating hydrotherapy pool, gymnasium, physiotherapy, extensive change room facilities, offices, consulting rooms, corridor network and carpark.

Construction Detail/s

– Slab and therapy pool fully-suspended on piers leaving a void between the structure and the soil which has the capacity to lift as much as 80mm.

– Structural steel framed, with Neo Roman cladding and glass facades, featured raking soffits externally with various acoustic wall and ceiling treatments internally.

– Pool heating integrated with the mechanical system via a new BMS.

– Therapy pool constructed as a wet-edge pool with full perimeter stainless steel hand railing and patient suspension lifting-chair for immobile patients.

Challenges

– Stormwater: significant stormwater retention system installed within an area saturated with existing main service feeds to the main hospital facility.

– Pool Balance Tank: careful positioning and design aspects to fit within a restrictive space and yet also to suit the pool water levels internally.

– Suspended Structure: intricate pool design, both structurally and hydraulically to suit the 50mm to 80mm soil upheaval. The shotcrete pool (sprayed concrete) was fully enveloped by a cardboard created void with the floor and walls supported by piers deep into the ground.

– The external raking soffit followed the internal sloping ceiling (at varying falls) which ran the full length of the building. The narrowing of the soffit width presented three dimensional challenges to the cladding contractor.

– Pool lifting beam – cantilevered 3.6m to span across the pool concourse and into the pool for the chair lift. Significant input was required to avoid any exposed steel columns whilst ensuring the patient being lowered into the water did not ‘bounce around’ in the chair.

Team

Stuart Allen – Regional Manager, Project Manager & Contract Administrator

Therapy Pool