Background

After pursuing several other options initially, Helping Hand purchsed a “green field” site at Golden Grove to construct a new 110 Bed Aged Care Facility to meet increasing demand within the local area. Licensing commitments necessitated an expedited project delivery method, so Kennett were engaged as Managing Contractor to enable preliminary works to be commenced whilst design development continued.

Kennett’s vast experience in aged care construction was leveraged on to to provide guidance to the consultancy team throughout design development.

Project Detail/s

– 110 resident rooms, inclusive of patient lifters to all rooms on upper two levels;

– Smart rooms throughout, enabling continual monitoring of resident movements;

– Two-storey, three-storey and four-storey construction across the sloping site;

– Commercial kitchen, barrier laundry facility, activity halls, hairdressers, allied health services rooms, therapy bathroom, museum, café, theatrette, resident laundries and family stay room;

– Carparking, secure courtyards, plaza outdoor dining spaces, various retaining structures, landscaping and activity areas externally;

– Construction of through-road concurrently on adjoining properties.

Construction Detail/s

– Removal of non-engineered fill and contaminated fill from across the site, then reinstatement engineered fill;

– Construction of lower ground floor level cut into the sloping site, with precast concrete retaining walls on three sides;

– A full concrete structure to the three and four-storey areas of the building, with insitu concrete columns and load-bearing precast supporting off-form concrete beams;

– Structural steel two-storey area with suspended concrete slab;

– Structural steel roof frames throughout;

– Each area is linked via a steel & concrete link structure, creating secure courtyard spaces;

– A mixture of both ‘brick-snap’ faced precast panels and traditional brickwork, along with shotblast and off-form precast panels have been used throughout. Precast is a mixture of both structural and façade panels.

Challenges

– Design development continued into the construction phase, allowing Kennett to influence some design solutions, whilst also pushing advancement as needed.

– We established a full 3D modelling process for the project (all services and structure), to scrutinise the design and to ensure services were able to fit within the designated spaces. This process necessitated some minor changes, which were incorporated into the design (rather than impacting the programme during construction).

– Access to the site was somewhat impeded during construction as a new child-care facility was being constructed via a shared entry point. At completion of the child-care facility, careful safety management of the shared access point was required.

– Numerous lifting plateaus were established, to allow safe crane set-up points.

– Early in the project we established both a prototype room and a samples display space, to enable the Client and consultant team to view and approve all selections early.

Outcomes

– Excellent level of finish was achieved  throughout the completed project.

– Communication between Kennett, the consultant team and the Client was imperative and delivered throughout.

– Kennett’s experience was utilised to ensure that the right subcontractors were appointed to deliver the project, in terms of resource availability, quality capabilities and budget.

– Value management was an ongoing process throughout the build, allowing Kennett to deliver such a facility on budget to become Helping Hands showcase facility.

Team

Scott Kennett – Construction Manager

Phil Hole – Estimating Manager

Gavin Fillmore – Senior Project Manager

Peter Hart – Senior Contracts Administrator

Dean Beech & Matt Dickson – Site Managers

Bedroom example

Internal common area

As we are approaching the successful completion of Golden Grove, I wanted to let you know of my appreciation to you and your team for the delivery of our latest residential facility. A key factor has been the communication and collaboration between builder, architect and client which has been exceptional throughout the project. Thankyou for making my job a little easier.

Nick Larby, Helping Hand Aged Care